عسل در مقایسه با شکر
توسط پویانمهر

عسل یا شکر: کدام یک برای سلامتی شما مفیدتر است؟
درحالیکه عسل و شکر تصفیهشده هر دو منبع قند و جز شیرینکنندهها محسوب میشوند، عسل اغلب گزینهای سالمتر با ارزشغذایی بالاتر معرفی میشود، اما آیا این واقعیت دارد؟ در اینجا، با جزئیات کامل به مقایسهی عسل و شکر خواهیم پرداخت و به این سئوال پاسخ خواهیم داد که آیا عسل واقعاً گزینهی سالمتری بهعنوان شیرینکننده است یا خیر.
تفاوت عسل و شکر چیست؟
عسل و شکر هر دو منبع کربوهیدرات هستند، به ویژه شکر که از کربوهیدراتهای ساده به دست میآید. اگرچه هم عسل و هم شکر حاوی قند به شکل کربوهیدراتهای ساده هستند، اما ترکیب کلی آنها متفاوت است.
شکر، از نیشکر یا چغندرقند به دست میآید و از مونوساکاریدها تشکیل شده است. 50٪ فروکتوز و 50٪ گلوکز به یکدیگر متصل میشوند و ساکارز را تشکیل میدهند، ساکارز نوعی دی ساکارید است که به شکر معروف شده است.
عسل شهدی غنی از قند است که توسط زنبورها جمعآوری میشود. عسل تقریباً از 38٪ فروکتوز، 31٪ گلوکز، 17٪ آب و 7٪ مالتوز ساخته شده است و علاوه بر اینها، مقادیر کمی از سایر کربوهیدراتهای ساده، گرده و موادمغذی نیز در عسل یافت میشود.
میزان قند در عسل در مقایسه با شکر:
کالری هر گرم از شکر معمولی کمی بیشتر از عسل است. در هر 100 گرم از شکر معمولی 100 گرم قند و در هر 100 گرم از عسل 82.4 گرم قند وجود دارد. این تفاوت تا حد زیادی به این دلیل است که شکر 100٪ از ساکارز تشکیل شده است، اما عسل محتوای آب بیشتری دارد.
کالری موجود در عسل در مقایسه با شکر:
با توجه به اینکه هر وعدهی مصرفی شکر معمولی در مقایسه با عسل، حاوی قند بیشتری است، کالری بیشتری نیز در هر وعده دارد. در هر 100 گرم شکر معمولی 387 کالری و در هر 100 گرم عسل 304 کالری موجود است. بااینحال، از آنجایی که شکل فیزیکی عسل مایع است و باید از واحد مایعات برای اندازهگیری آن استفاده کرد، کالری آن کمی بیشتر از شکر است: یک قاشق غذاخوری عسل حاوی 63.8 کالری است، درحالیکه یک قاشق غذاخوری شکر حاوی 46.5 کالری است.
شاخص گلایسمیک1 عسل در مقایسه با شکر:
شاخص گلایسمیک یا GI یک غذا نشان میدهد که پس از مصرف آن با چه سرعتی سطح قند خون افزایش مییابد. هرچه شاخص گلایسمیک یک غذا بالاتر باشد، مصرف آن غذا، سطح قند خون را با سرعت بیشتری افزایش خواهد داد. شاخص گلایسمیک شکر در مقایسه با عسل بالاتر است، به این معنی که شکر سطح قند خون را سریعتر افزایش میدهد. دلیل این امر این است که غلظت فروکتوز در شکر بالاتر از عسل است. رتبهی شکر در مقیاس شاخص گلایسمیک 65 است، درحالیکه رتبهی دقیق شاخص گلایسمیک عسل متفاوت است، زیرا عسلهای مختلف ترکیبات مختلفی دارند، بااینحال، در این مقیاس به طور متوسط عسل در رتبه 61 قرار دارد. به طور کلی، تفاوت این دو بسیار اندک است.
فواید عسل:
اگرچه نحوهی تولید انواع عسل یکسان نیست، فواید عسل خام برای سلامتی بیشماری است.
منبع آنتیاُکسیدان:
تحقیقات نشان داده است که یکی از فواید اصلی عسل برای سلامتی وجود آنتیاُکسیدان در آن است. عسل خام طبیعی حاوی طیف وسیعی از ترکیبات با خاصیت آنتیاُکسیدانی است که از این بین میتوان به فیتوکمیکالها، فلاونوئیدها و اسیدآسکوربیک اشاره کرد. این ترکیبات، به ویژه فلاونوئیدها، دارای خواص ضدالتهابی و فواید دیگری برای سلامتی هستند.
منبع ویتامینها و موادمعدنی:
عسل علاوه بر خواص آنتیاُکسیدانی، منبع طبیعی ویتامینها و موادمعدنی است. تجزیهی دقیق محتوایتغذیهای از یک نوع عسل به نوع دیگر متفاوت است، زیرا زنبورها در مناطق مختلف از شهد و گردهی گیاهان مختلفی استفاده میکنند. بااینحال، عسل طبیعی حاوی مقادیر کمی نیاسین( ویتامین B3)، ریبوفلاوین( ویتامین B2)، پانتوتنیکاسید( ویتامین B5)، کلسیم، منیزیم، منگنز، پتاسیم، فسفر، و روی است، و همچنین مقادیر کمی از بسیاری از موادمغذی دیگر در عسل یافت میشوند.
خواص ضدباکتریایی، ضدقارچی و ضدالتهابی:
برخی از جالبترین فواید عسل برای سلامتی خواص ضدباکتریایی، ضدقارچی و ضدالتهابی آن است. تحقیقات نشان داده است که عسل خام و غیرپاستوریزه میتواند باکتریها و قارچهایی، که ناخواسته وارد آن شدهاند، را از بین ببرد، زیرا عسل با دارابودن پراُکسید هیدروژن، نوعی ضدعفونیکنندهی طبیعی، میتواند باکتریها و قارچهای مضر را از بین ببرد. تحقیقات همچنین نشان دادهاند که اشکال خاصی از عسل در بهبود زخم، سوختگیهای جزئی و تحریکات پوستی مانند پسوریازیس و همچنین کاهش سرفه یا بهبود سرماخوردگی مفید هستند. علاوهبراین، عسل خام و غیرپاستوریزه حاوی مقادیر کمی از گردههای محلی است که برخی کارشناسان ادعا میکنند ممکن است به خنثیکردن واکنشهای آلرژیک فصلی کمک کنند، اگرچه تابهحال تحقیقات علمی این امر را ثابت نکردهاند.
عسل بهدلیل شیرینتر بودن از شکر، ممکن است مقادیر کمتری از آن برای شیرینکردن نیاز داشته باشید:
در مقایسه با شکر، میزان فروکتوز در عسل بیشتر از گلوکز است و از آنجایی که فروکتوز طعم شیرینتری دارد، میتوانید از مقادیر کمتری عسل برای فرونشاندن هوس شیرینیتان استفاده کنید.
بهطورکلی، هرچقدر رنگ عسل تیرهتر باشد، ارزش غذایی آن بیشتر خواهد بود و برای بهرهبردن از حداکثر فوایدی که عسل برای سلامتی دارد، بهتر است از عسل خام و محلی استفاده کنید.
فواید شکر:
با کمال تعجب، شکر فوایدی نیز دارد.
شکر مادهای طبیعی است:
بهلحاظ فنی شکر مادهای طبیعی است. اگرچه امروزه بخش اعظم شکر فرآوریشده از چغندر قندی ساخته میشود که اصلاح ژنتیکیشده است، شکر به طور سنتی از نیشکر ساخته میشود که گیاهی طبیعی و غنی از فیبر میباشد.
کالری کمتر:
در هر وعده با حجم یکسان، کالری شکر اندکی کمتر از عسل است. بنابراین، هنگام اندازهگیری شیرینکنندهها در یک دستورغذایی، 1 فنجان شکر کالری کمتری نسبت به 1 فنجان عسل دارد. هر فنجان شکر 774 کالری دارد درحالیکه یک فنجان عسل دارای 1031 کالری است.
شکر ارزان و همهکاره:
در مقایسه با عسل، شکر، به ویژه شکر سفید تصفیهشده، بسیار ارزانتر است و معمولاً در دستورهایپخت فراوانی در سراسر جهان استفاده میشود.
توجه به این نکته ضروری است: انواع مختلفی شکر وجود دارد و اگرچه تفاوتهای تغذیهای آنها بسیار کم است، اما بین شکر سفید، نیشکر، شکر قهوهای و سایر اشکال شکر تفاوتهایی وجود دارد.
نگرانیهایی که ممکن است برای مصرف عسل داشته باشیم:
جدا از آلرژیهای نادر در برخی افراد، عسل خطرات کمی برای سلامتی دارد. اگرچه در هر وعده حاوی کالری کمی بیشتر از شکر است، این تفاوت قابلچشمپوشی است.
نگرانیهایی که ممکن است برای مصرف شکر داشته باشیم:
در مقایسه با عسل، مصرف شکر نگرانیهای بیشتری را متوجه سلامتی میکند. مصرف زیاد شکر تصفیهشده و افزودن آن به غذاهای مختلف با افزایش وزن، چاقی و دیابت نوع 2، بیماری قلبی و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف همراه است.
کدامیک سالمتر است؟ عسل یا شکر:
از منظر میزان کالری و محتوای قند، تفاوت بین شکر و عسل بسیار کم است، بااینحال و بهطورکلی عسل به دلیل خواص آنتیاُکسیدانی، ضدباکتری، ضدقارچی و ضدالتهابی بالقوهای که دارد، برای سلامتی مفیدتر از شکر معمولی است. همچنین عسل حاوی مقادیر کمی ویتامین B ، ریبوفلاوین، نیاسین، اسیدفولیک، اسیدپانتوتنیک، ویتامین B6، ویتامین C و مواد معدنی کلسیم، آهن، روی، پتاسیم، فسفر، منیزیم، سلنیوم، کروم و منگنز است. بااینحال، برای به دستآوردن مقدار قابلتوجهی از این موادمعدنی به مصرف حجم زیادی از عسل نیاز است که بهدلیل قند بالای موجود در آن، احتمالاً فواید عسل خنثی خواهد شد.
سخن پایانی:
درحالیکه عسل ارزشغذایی بیشتری نسبت به شکر معمولی دارد، مصرف بیشازحد هر دو میتواند اثرات منفی بر سلامت سوختوساز بدن ما داشته باشند. اگر بهدنبال مصرف عسل هستید، بهتر است از عسل محلی و خام استفاده کنید تا از خواص آنتیاُکسیدانی، ضدباکتریایی، ضدقارچی و ضدالتهابی و فواید سلامتی آن بهرهمند شوید.
1 Glycemic Index
دیدگاهها
افزودن یک دیدگاه