مقایسه جامع انواع ظروف آشپزخانه
توسط پویانمهر (دیدگاهها: 0)

با این همه گزینهای که در اختیارمان هست، خرید ظروف آشپزخانه میتواند گیجکننده باشد. از چه ظرفی برای دودی کردن، کباب کردن، سرخ کردن، پختن با شعله ملایم و دیگر موارد استفاده کردن تا خریدن چه نوع ماهیتابه، سینی فر و ظروف خوراکپزی بزرگ، در این مقاله خیلی ساده توضیح میدهیم چطور مثل یک حرفهای ظروف آشپزخانه انتخاب کنید.
ظروف آهنی
ایمن برای: روی اجاق گاز، فر، جوشاننده، کباب کردن و استفاده روی آتش مستقیم.
مناسب برای: پختن در حرارت بالا، برای غذاهای اجاق گاز و فر، شیرینیپزی، کباب کردن و سرخ کردن.
متداولترین اندازهها: با ماهیتابههای گرد ۲ا۵ لی ۳۰ سانتیمتری میتوانید غالب کارها با این ظروف آهنی انجام دهید. همچنین، ماهیتابه کبابی مخصوص روی اجاق گاز را هم در نظر داشته باشید.
ظروف آهنی از جمله پرکاربرترین مواد آشپزی به شمار میآید. این ظروف با دوام و رسانای بسیار عالی گرما هستند و میتواند تقریباً روی هر نوع اجاق، از اجاق گاز و فر گرفته تا کباب کردن غذا، از آن استفاده کرد.
چون نمیشود راحت از پس نگهداری این نوع ظروف برآمد وجه خوبی ندارند. اجازه دهید به بعضی از شایعات پاسخ دهیم: اضافه کردن یک لایه روغن پلیمری به ظروف آهنی بسیار ساده است و از سطح ظروف محافظت میکند.
فرآیند مذکور به این صورت است که مکرراً ظرف فلزی را با روغن میمالید، آن را گرم و سپس خنک میکنید. در این فرآیند، روغن به مواد پلاستیکمانند تجزیه میشود و با فلز پیوند برقرار میکند، پیوندی که باعث میشود سطحی نرم و صاف ایجاد و برای پختوپز عالی شود. ماهیتابۀ آهنی که بهخوبی روی آن کار شده باشد تقریبا نچسب خواهد شد.
با اینکه آهن فلزی واکنشپذیری است، جای هیچ نگرانی نیست. فلزات واکنشگرا هنگام ترکیب با غذاهای خاصی، از جمله هر غذایی که بسیار اسیدی یا قلیایی باشد، طعمها و رنگهایی در غذا ایجاد میکنند. ولی در صورتی که ظرف آهنی بهخوبی ساخته شده باشند، تماس با گوجه یا پاشیده شدن مقداری آب لیمو روی آن هر از وقتی هیچ آسیبی به آنها نمیرساند؛ البته بهخاطر داشته باشید تا زمانی که نخواهید ساعتها چنین موادی را درون ظروف مذکور در دمای بالا بپزید.
شیوه تمیز کردن ظروف: بعد از خنک شدن، ظروف آهنی را بهنرمی با مقداری آب و صابون تمیز کنید. هر گونه غذایی را که به آن چسبیده است بهنرمی با اسفنج پلاستیکی رفع کنید. به هیچ وجه از سیم ظرفشویی استفاده نکنید در غیر این صورت سطح روی ظرف از بین میرود. ظروف را سریعا خشک کنید. بعد از هر باز استفاده، دوباره لایه مذکور را روی آن بکشید: ظروف تمیز را با فاصله بالای شعله بگیرید. تا زمانی که آب باقی مانده روی سطح آن خشک میشود آن را همانجا نگه دارید. یک یا دو قاشق چایخوری روغن گیاهی روی ظرف بریزید و با استفاده از دستمال کاغذی دور سطح خوراکپزی بمالید. بهقدری ظرف را گرم کنید که روغن شروع به دود کردن کند. بعد از دود شدن روغن، ظرف را از بالای شعله بردارید و دوباره اطراف آن روغن بمالید. بعد ظرف را خنک کنید و در جای خودش قرار دهید.
مزایا:
- وقتی ظرف گرم شد، گرمایش را حفظ میکند؛ حفظ این وضعیت برای دودی کردن گوشت ضرورت دارد.
- بسیار پر کاربرد است؛ میتوانید از آن برای آشپزی روی هر نوع شعله، از اجاق گاز گرفته تا آتش، استفاده کنید.
- میتوانید در ترکیب با هر نوع وسایل آشپزی استفاده کنید؛ وسایل آشپزی فلزی سطحش را نمیخراشد.
- بادوام و ارزان است.
- معمولاً در صورت کار شدن صحیح روی آن با روغن، نچسب میشود.
معایب:
- آنچنان یک شکل گرم نمیشود. بهترین روش برای تضمین حرارت دادنش به یک شکل این است که آن را ده دقیقه حرارت داد و هر از چند دقیقه یکبار آن را روی شعله جابجا کرد. همچنین میتوان بهمدت 20 الی 30 دقیقه در فر داغ آن را حرارت داد.
- اگر درست از آنها مراقبت نشود خیلی راحت زنگ میزنند، میشکنند و ترک بر میدارند. از دستورات برای نچسب گرداندن سطح آن پیروی کنید تا هیچ مشکلی پیش نیاید.
- واکنشپذیر است -آنچنان میانه خوبی با غذاهای اسیدی ندارد.
- سنگین است.
- تمیز کردن و نگهداری از آن انرژی میبرد.
ظروف آهنی لعابدار
ظروف آهنی لعابدار مزایای بسیاری مشابه ظروف آهنی کلاسیک برای شما فراهم میکنند، بدون اینکه بخواهید زحمت لعابدار کردنشان را بکشید. بهعلاوه، جذابیت خیلی بیشتری دارند و اکثر مدلها در رنگهای مختلفی عرضه میشوند. تنها عیبشان گرانتر این نوع ظروف است. میپرسید جنبه مثبت آن کدام است؟ چون ماهیتابه فلزی دارای لعاب سرامیکی است، واکنشی از خود با غذا نشان نمیدهند؛ یعنی آشپزها در خانه میتواند بدون نگرانی با این ظروف سس گوجه فرنگی بپزند.
ظروف آهنی لعابدار سنگین هستند و گرم شدنشان اندکی طول میکشد، ولی خیلی خوب گرما را حفظ میکنند. این ویژگیها باعث میشود ظروف آهنی لعابدار برای پختوپز با شعله ملایم و انتقال از اجاق گاز به فر گزینهای عالی باشند.
شیوه تمیز کردن ظروف: آب و صابون میتواند کار شما را راه بیندازد. در مورد تکههای بسیار چسبناک، ظرف را در مقداری آب و صابون بخسیانید و سپس با استفاده از اسفنج پلاستیکی نرم تکهها را از ظرف تمیز کنید. از سیم ظرفشویی یا تمیزکنندهها و ابزارهای خورنده استفاده نکنید. در غالب موارد، این نوع ظروف را میتوانید در ماشین ظرفشویی قرار دهید. ولی احتمال دارد با استفاده مداوم از ماشین ظرفشویی لایه روی ظروف از بین برود.
مزایا:
- با داشتن لایه غیر واکنشگرا میتوانید غذاهای اسیدی و قلیایی را برای مدت طولانی روی شعلۀ ملایم بپزید.
- مثل ظروف آهنی، نیازی به لعابدار کردنش نیست.
- رسانا و حفظ کنندۀ عالی گرما هستند.
- بسیار بادوام هستند و روی شعلۀ زیاد میتوانید خوب آشپزی کنید.
- دارای ظاهر زیبایی و در رنگهای متنوعی هستند که با هر نوع آشپزخانه ست میشوند.
معایب:
- لایه نچشب ندارند و، بر خلاف ظروف آهنی مرسوم، نمیتوان آن را نچسب ساخت.
- این نوع ظروف بسیار سنگین هستند و استفاده از آنها را مقداری دشوار میگرداند.
- نسبت به ظروف آهنی مرسوم آنچنان گران نیستند.
ظروف استیل
ظروف استیل غیر واکنشپذیر، بادوام و مناسب برای ماشین ظرفشویی و در برابر زنگزدگی، خوردگی، خراش و ضربه مقاوم هستند. همه چیز خیلی راحت به چشم میرسد. ولی ظروف استیل در بحث رسانای گرمایی بودن بسیار ناکارآمد هستند. کلید یافتن ظروف خوراکپزی استیل مناسب انتخاب مدلی است که درونش فلزی دیگری، معمولاً آلومینیوم یا مس، برای انتقال مؤثرتر گرما استفاده شده باشد.
ماهیتابههایی با هسته آلومینیومی ارزانتر از ماهیتابههایی با هسته مسی هستند. با این اوصاف، مس نسبت به آلومینیوم رسانای بهتر گرمایی است و همین موضوع تفاوت قیمتی این دو را توجیه میکند. ماهیتابههایی با هسته مسی سریعتر به تغییرات دمایی واکنش نشان میدهند و آشپز میتواند روی فرآیند پختوپز کنترل بهتری داشته باشد.4
همچنین ظروف استیل مخصوص شیرینیپزی را هم میتوان یافت، اما اگر با فلز دیگری برای انتقال مؤثرتر گرما مجهز نشدهاند دنبال مواد دیگر بگردید.
شیوه تمیز کردن ظروف: ظروف را بهنرمی با آب و صابون تمیز کنید. موقعی که تکههای بسیار سفت یا سوخته روی آنها باشد، از این روش استفاده کنید: ظرفی را که تکه غذا بدان چسبیده است پر از آب کنید و برای 20-15 دقیقه بجوشانید. به محض کاهش چسبندگی تکه غذاف آن را با قاشق چوبی جدا کنید. آب را بیرون بریزید و ماهیتابه را طبق روال معمول بشویید.5 (در مورد لکههای سفتوسختتر، ظرف را با جوش شیرین یا تمیزکننده ظروف استیل پر کنید و سپس بشویید.)
مزایا:
- غیر واکنشپذیر به مواد غذایی.
- بادوام.
- ارزانتر از گزینههای دیگر، مثل اجناس مسی.
- مناسب برای ماشین ظرفشویی.
معایب:
- در مقایسه با سایر ظروف رسانای گرمایی خوبی بهحساب نمیآید، مگر اینکه با آلومینیوم یا مس ترکیب شده باشد.
- ممکن است گران باشد، بالاخص اگر در هستهاش از مس استفاده شده باشد.
ظروف کربن استیل
موارد استفاده در: اجاق گاز، فر و جوشاننده.
مناسب برای: تهیۀ املت، گوشت، سبزیجات، کیکهای لایهای، نان، کیک.
متداولترین اندازهها: اندازهها از ماهیتابۀ مخصوص سرخ کردن (20 سانت) و تابه وُک شروع میشود. (در صورت در دسترس بودن، ست کامل وُک را خریداری کنید؛ ست مذکور شامل درهای گنبدیشکل و کاردوچنگالهایی است که مخصوص آشپزی با اینگونه ظروف خاص و دارای شیب است.) برای فر، ستی از ظروف مناسب برای کیکپزی و نانپزی انتخاب کنید.
به ظروف کربن استیل در قالب ظروفی مابین ظروف آهنی و استیل نگاه کنید. هزینه این نوع ظروف معمولا نصف ظروف استیل و دو برابر هزینه ظروف آهنی هستند. لازم است ظروف کربن استیل را، مانند آهنی، لعابدار کرد هر چه بیشتر زمان بگذرد عملکرد بهتری پیدا میکنند. هیچ وقت نباید آنها را در آب یا ماشین ظرفشویی رها کرد.
پیدا کردن سینی شیرینیپزی و تابۀ وُک ساده است، ولی ماهیتابهها مقداری ضخیمتر هستند (مراجعه بفرمائید به فروشگاههای عرضه وسایل آشپزخانه مرسوم یا آنلاین). در حالیکه این نوع ظروف مثل ظروف آهنی رفتار میکنند و باید مثل یکدیگر از آنها مراقبت کرد، سینی شیرینیپزی ظروف کربن استیل معمولاً یک لایه نچسب دارد و همین سبب نگهداری سادهتر آنها میشود. برای مراقبت مناسب از ظروف، لطفاً به راهنمای شرکت تولیدکننده مراجعه فرمائید.
شیوه تمیز کردن ظروف: مثل ظروف آهنی، ظروف کربن استیل را نباید در ماشین ظرفشویی قرار دهید و اینکه مواظب باشید آنها را در سینکی پر از آب و صابون رها نکنید. در عوض، آنها را بهنرمی با آب و صابون بشویید و هر گونه تکۀ چسبیده را با کاردک پلاستیکی یا اسفنج برطرف کنید. ظرفها را کامل خشک کنید و طبق راهنمایی تولیدکننده، دوباره لایه لعابدار را روی آن بکشید.
مزایا:
- تا حدی به شکل طبیعی نچسب است.
- از ظروف آهنی سبکتر هستند، ولی ویژگیهای بسیار مشابهی با هم دارند.
- به تغییرات دمایی سریع واکنش نشان میدهد و در برابر گرمای بالا مقاوم است.
- از ظروف آهنی سبکتر هستند (ولی اندکی از آلومینیوم، ظروف استیل و مسی سنگینتر هستند).
- رسانای بسیار عالی گرما هستند.
- بادوام و ارزان هستند.
معایب:
- به لعاب شدن مداوم نیاز دارند و در صورت درست انجام ندادن اینکار و عدم مراقبت صحیح از ظروف، زنگ میزنند.
- به غذاهای اسیدی و قلیایی واکنش نشان میدهد و در صورت مراقبت صحیح و لعابدار ساختن مناسب جای هیچ نگرانی نیست.
- نسبت به ظروف آهنی کمتر گرما را حفظ میکنند.
- در برابر زنگزدگی و خوردگی آسیبپذیر هستند، اما با مراقبت صحیح احتمال بروز این موارد را میتوان کاهش داد.
ظروف مسی
ایمن برای: اجاق گاز، فر و جوشاننده.
مناسب برای: از ظروف مسی برای اغلب کارها میشود استفاده کرد، در حالیکه در برابر گرمای زیاد واکنش مناسبی ندارند. از آنها برای جوشاندن، بخار دادن، سرخ کردن سریع در روغن یا پخت با شعلۀ ملایم استفاده کنید.
متداولترین اندازهها: ظروف متوسط الی بزرگ میتواند نقطۀ شروع خوبی باشد.
مس رسانای بسیار عالی گرماست و همین باعث شده است ظروف مسی نسبت به دیگر ظروف هزینه بالاتری داشته باشند. مس سریع به تغییرات دمایی واکنش نشان میدهد و گرم میشود؛ آشپز با در اختیار داشتن چنین قابلیتی کنترل بیشتری روی پخت غذا دارد و پخت یکسان غذا برایش سادهتر میشود. چون مس فلزی واکنشپذیر محسوب میشود، باید با فلز دیگری مثل فولاد ضدزنگ یا قلع ترکیب شده باشد. در بازار ظروف مسی خالص پیدا میکنید، ولی ظروف مذکور مخصوص قنادی است و در این خصوص واکنشپذیری آن موردی ندارد.8 در حالیکه مس برای پختوپز در دمای بالا مناسب نیست، مشکل آنچنانی به شمار نمیآید. چون در حفظ و توزیع گرما عملکرد بسیار خوبی دارد، معمولاً به شعلۀ بالا نیاز پیدا نخواهید کرد.
شیوه تمیز کردن ظروف: ظروف را با آب و صابون بشویید و هر گونه تکۀ چسبیده را با کاردک پلاستیکی تمیز کنید. از سیم ظرفشویی یا تمیزکنندههای خورنده استفاده نکنید. به مرور زمان، سطح خارجی ظروف مسی زنگار میزند. با اینکه بعضیها هستند که این نوع شکل ظروف را دوست دارند، بهسادگی میشود با تمیزکنندههای مخصوص ظروف مسی یا مواد خانگی سطح خارجی ظروف مذکور را برق انداخت.
مزایا:
- بین تمام مواد استفاده شده در ظروف آشپزخانه، مس بهترین رسانای گرماست. غذا به شکل یکسان گرما میبیند و ظرف به تغییرات دمایی سریع واکنش نشان میدهد.
- چون این فلز بسیار سریع به گرما واکنش نشان میدهد، نیازی به گرم کردن زودهنگام ظرف نیست.
معایب:
- بسیار گران است.
- روی اجاقهای القایی کارایی ندارد.
- برای حفظ درخشندگیاش، به براق شدن مداوم نیاز دارد.
ظروف آلومینیومی
ایمن برای: اجاق گاز و فر.
مناسب برای: بسته به نوع ظرف، تخممرغ، ماهی و دودی کردن.
متداولترین اندازهها: ظروف آلومینیوم آنودایز شده نسبت به دیگر مواد از قبیل ظروف استیل ارزانتر هستند. برای همین، بسته به ظروفی که در آشپزخانه دارید، داشتن ستی از این نوع ماهیتابهها (در اندازههای مختلف) خوب است. در فکر خرید ماهیتابههای مخصوص سرخ کردن دارای قفسه از این نوع ماده هم باشید. از آلومینیوم برای ارتقای ویژگیهای رسانش گرمایی ظروف شیرینیپزی استیل نیز استفاده میشود -با خرید سینیهای پهن بزرگ شروع کنید.
از آنجایی که آلومینیوم خالص فلزی بسیار نرم و واکنشپذیر است، باید قبل از استفاده از آن در آشپزی به شیوههای خاصی پردازش شود. آلومینیوم آنودایز شده -که غالب ظروف آلومینیومی را تشکیل میدهد- از فرآیندی شیمیایی عبور کرده است تا به آلومینیوم سفت و واکنشناپذیر تبدیل شود.
از طرفی، آلومینیوم مادهای متداول در ظروف آشپزی است ولی تقریباً در تمامی موارد با نوع دیگری از مواد جهت افزایش دوام آن ترکیب شده است. تابه و سینیهای شیرینیپزی استیل آلومینیومی به لطف دوام، رسانش عالی گرما و مقاومت در برابر خوردگی، از محبوبیت زیادی در بین قنادان حرفهای برخوردار هستند.
شیوه تمیز کردن ظروف: آلومینیوم آنودایز شده را میشود مثل ظروف استیل تمیز کرد -با استفاده از آب و صابون و کاردک پلاستیکی برای تکههای چسبیده، بدون هرگونه تمیزکننده خورنده و سیم ظرفشویی. غالب این نوع ظروف مناسب برای ماشین ظرفشویی هستند، ولی برای اطمینان، به راهنمای تولیدکننده مراجعه بفرمائید.
مزایا:
- رسانای عالی گرمایی.
- وزن کم و ارزان.
- مقاوم در برابر خش و قوی.
- رسانای گرمایی بهتر نسبت به ظروف استیل. مناسب برای هم پخت غذا روی اجاق گاز و هم داشتن غذایی یکسان پخته شده در فر.
معایب:
- آلومینیوم آنودایز شده معمول روی اجاقهای القایی کار نمیکند. با وجود این، بسیاری از تولیدکنندگان ظروف آلومینیومی را تولید میکنند که مخصوص اجاق گازهای القایی هستند (حتما قبل از خرید دوباره این موضوع را بررسی کنید).
- ممکن است گزینه خوبی برای شیرینیپزی نباشد، چون در صورت نظارت دقیق نداشتن روی روند پخت، ظروف تیره سبب سوختگی شیرینی میشوند.
ظروف نچسب
ایمن برای: اجاق گاز. بعضی از تابههای نچسب تا دمای مشخصی، برای فر مناسب هستند؛ برای ایمنی، به راهنمای تولیدکننده مراجعه فرمائید.
مناسب برای: تابههای نچسب گزینهای عالی برای غذاهایی است که به ظروف میچسبند، مثل تخممرغ، ماهیهای ظریف و پنکیک.
متداولترین اندازهها: کارتان را با تابههای متوسط -توصیه میکنیم بین 25 الی 30 سانتی- شروع کنید. در صورتی که برای یک نفر غذا میخواهید درست کنید تابههای کوچکتر هم خوب هستند.
با اینکه تابههای نچسب برای هر کاری مناسب نیستند، قطعاً موارد استفاده خودشان را دارند. با ظروف مذکور میتوانید با روغن کمتر غذا تهیه کنید و نسبت به سایر ظروف بدون فلز راحتتر تمیز میشوند.
تابههای نچسب را میشود از انواع مشابهی از فلز بهکار رفته در دیگر ظروف، مثل فولاد ضدزنگ، آلومینیوم و مس، تولید کرد. تنها فرقی که پیدا میکند داشتن لایهای نچسب است. متداولترین فلز مورد استفاده در تابههای نچسب آلومینیوم آنودایز شده است، چون وزنی سبک دارد، با دوام است، در برابر خوردگی مقاوم و رسانای خوبی است که یعنی زود به تغییرات دمایی واکنش نشان میدهد. تفلون، پلی تترا فلورو اتیلن، لایه نچسب که از PTFE مناسب برای خوراکی ساخته شده است مرسومترین مادهایست که برای ساخت لایه نچسب در ظروف استفاده میشود؛ این در حالی است که در سالهای اخیر، انواع گزینههای بهتر دوستدار محیطزیست محبوبیت پیدا کردهاند. با اینکه لایههای نچسب، بالاخص تفلون، بهخاطر مسایل ایمنی اعتبارشان خدشهدار شده است، غالب تحقیقات در این حوزه نشان میدهد تابههای نچسب تا زمانی که بیش از حد گرما نبینند ایمن هستند. (با حرارت بیش از حد، لایه مذکور تجزیه میشود و ذرات و گازهای سمی از خود ساتع میکند که بعضیشان سرطانزا شناخته میشود.) به مرور زمان، لایه روی تابه نچسب شروع به کنده شدن میکند. موقعی که چنین چیزی اتفاق میافتد، موعد عوض کردنشان شده است. ولی با اینکه ممکن است اندکی ناامید شوید وقتی بفهمید احتمالاً مقداری از تکههای لایه شیمیایی را خوردهاید، هیچ تحقیقی نشان نداده است چنین چیزی به شما آسیب میرساند.
شیوۀ تمیز کردن ظروف: از سیم ظرفشویی یا تمیزکنندههای خورنده برای تابههای نچسب استفاده نکنید. صابون، آب و اسفنج نرم بیشتر باقیماندهها را تمیز میکند. تکههای سفت را با بروس پلاستیکی برطرف کنید. غالب این نوع ظروف مناسب برای ماشین ظرفشویی هستند، ولی برای اطمینان، به راهنمای تولیدکننده مراجعه بفرمائید. جدای اینکه راهنماییها چه میگویند، شستشویی مداوم در ماشین ظرفشویی به مرور زمان سبب از بین رفتن لایه مذکور میشود.
مزایا:
- آشپزی با روغن کمتر.
- بسیاری از گزینههای دوستدار محیطزیست دارای لایههای نچسب هستند که روی حرارت بالا تجزیه نمیشوند و ایمن هستند. بعضی از ظروف شامل تابههایی با روکش سرامیکی هستند.
- بسته به ماده استفاده شده در تابه، ظرف میتواند رسانا گرمایی خوبی باشد (بهدنبال آلومینیوم آنودایز شده یا فولاد ضدزنگ بر پایۀ آلومینیوم یا مس بگردید).
- واکنشناپذیر و نامتخلخل.
- غذاهای ظریف نظیر ماهی و تخممرغ به تابه نمیچسبند و بافتشان از هم پاشیده نمیشوند.
معایب:
- همراه با آنها باید از کارد و چنگال پلاستیکی (،نایلونی، سیلیکونی) یا چوبی استفاده کرد؛ کارد و چنگال فلزی روی لایه نچسب خش میاندازد.
- در برابر حرارتهای بسیار بالا مقاوم نیست. لایههای نچسب روی حرارت بالا تجزیه میشود و برای همین، ظروف مذکور را روی شعلۀ متوسط یا کمتر نگه دارید.
- لایه نچسب، بسته به برندش و شیوه مراقبت از آن، طول عمر کوتاهی ممکن است داشته باشد. بیشتر شرکتها ادعا میکنند اینگونه ظروف طول عمر بالا، یا حداقل بین پنج الی ده سال، دارند، ولی در عمل، غالب آشپزان هر از دو الی چهار سال یکبار آنها را عوض میکنند.
ظروف شیشهای
ظروف آشپزی شیشهای پرکاربرد هستند و محصولات عالی برای اضافه کردن به آشپزخانه به حساب میآیند. شیشه واکنشپذیر نیست و گرما را خوب انتقال میدهد و برای استفاده روی شعله ملایم عالی هستند. در حالیکه این ویژگی مطلوبی برای غذاهای لذیذی محسوب میشود که پخته شدن روی شعلۀ ملایم پنیر و نودل کلید پخت کیکهای پاییشان هستند و برای برشته کردن لایه رویی مهم است، پختن غذاهای مملو از شکر در این ظروف سبب کارامله شدن زیاد غذا میشود. ظروف مذکور همچنین برای سرخ کردن سبزیجات و گوشت عملکرد خوبی دارند.
شیوه تمیز کردن ظروف: شیشه تا حد زیادی ارتجاعی است، برای همین میشود آنها را در آب خیساند و شست و با استفاده از کاردک پلاستیکی یا اسفنج، تکههای چسبناک را برطرف کرد. شوک گرمایی میتواند به شیشه آسیب برساند. قبل از اینکه ظرفها را زیر آب خنک بگیرید، حتما به طور کامل خنک شده باشند. این ظروف همچنین مناسب برای ماشین ظرفشویی هستند.
مزایا:
- واکنشناپذیر است، برای همین میتوانید هر چیزی را در آنها بپزید و بدون هیچ نگرانی در مورد طعم یا رنگ نامناسب گرفتن، غذا را درون همان ظروف نگهداری کنید.
- رسانای بسیار عالی گرما هستند.
- نسبت به ظروف سرامیکی ارزانتر هستند.
معایب:
- نامناسب برای تماس مستقیم با آتش. دمای بالا سبب خرد شدن شیشه میشود.
- رسانای گرمایی بسیار خوبی برای شیرینی است و برای همین، ممکن است سبب سوخت شدن شکر شود.
ظروف سرامیکی
ایمن برای: فر.
مناسب برای: خوراک، پای و گراتین.
متداولترین اندازهها: کارتان را با اندازه متوسط (20 در 20 سانت) و بزرگ (20 در 33 سانت) شروع کنید. سایر گزینههای عالی شامل ظروف مخصوص غذاهای ترکیبی و گراتین است.
ظروف سرامیکی در اندازهها و اشکال متنوعی عرضه میشوند. این نوع ظروف بهتدریج گرم میشوند، برای همین برای غذاهایی که به پخت آهسته یکسان نیاز دارند مناسب است (مثل کاستر یا لازانیا). این نوع ماده واکنشناپذیر است، در نتیجه برای پختن غذاهای اسیدی و قلیایی و ذخیره غذا بعد از پخت عالی هستند. ظروف مذکور زیبایی بصری جذابی دارند و گزینههای خوبی برای استفاده از فر به میز شام هستند.
شیوه تمیز کردن ظروف: اجازه دهید ظروف بسیار کثیف سرامیکی کاملاً خنک شوند. آن را تا زمانی که باقیماندهها جدا شوند، در آب و صابون بخیسانید. تکههای چسبیده را با استفاده از کاردک پلاستیکی یا اسفنج برطرف کنید. این ظروف همچنین مناسب برای ماشین ظرفشویی هستند.
مزایا:
- واکنشناپذیر هستند و برای پختن غذاهای اسیدی مثل گوجه عالی هستند.
- بهتدریج گرم میشوند و غذا را نمیسوزانند.
- ظروف زیبایی بصری دارند.
- میتوانید در همان ظروف غذا را سرو کنید.
- سطح نرم آنها تقریبا خاصیت نچسب دارد.
معایب:
- ممکن است شیرینیها در آن بسوزند.
- نسبت به دیگر ظروف، سادهتر میشکنند.
- راحت تکه میشوند.
ظروف سیلیکونی
ایمن برای: فر.
مناسب برای: مناسب برای پختن کیکهایی با رنگ روشن، نان و مافین که ممکن است به ظروف بچسبند.
متداولترین اندازهها: تنها متداولترین ظرف سیلیکونی همان سینی پهن سیلیکونی است. بهعلاوه، تابه دوازه سوراخه مافین یا مجموعه تابههای کیکپزی هم مفید هستند.
در سالهای اخیر، انواع مختلفی از محصولات آشپزی سیلیکونی به بازار عرضه شدهاند که از سینیهای پهن گرفته تا «قالبهای» مافین و کیکپزی را شامل میشوند. سینی پهن از جمله ظروف سیلیکونی است که حتما باید داشته باشید. با این ظرف میتوانید کلوچه، پنکیک و پیتزا را بدون چسبندگی بپزید. بیرون از فر، از این ظروف میتوانید برای ورزیدن خمیر و بدون استفاده از آرد جهت نچسبیدن آن استفاده کنید. تابههای مافین سیلیکونی یا دیگر قالبهای سیلیکونی همچنین برای مصارف دیگر، نظیر درست کردن شکلات، نیز مفید هستند. با اینکه عموماً این نوع ظرف نچسب محسوب میشود، بیرون آوردن بعضی از غذاها از درونشان دشوار میشود و متعاقباً تمیز کردنشان به کاری پر دردسر بدل میشود. از خرید آن دسته محصولاتی که درونشان دارای بافت هست اجتناب کنید. هر چه سطح ظروف بافت بیشتری داشته باشد، تمیز کردن ظرف سختتر میشود.
شیوه تمیز کردن ظروف: صابون، آب و اسفنج نرم بیشتر باقیماندهها را تمیز میکند. قالبهای پخت سیلیکونی همچنین برای ماشین ظرفشویی مناسب هستند.
مزایا:
- اجتناب از چسبندگی غذا.
- معمولاً بیرون آوردن غذا از درون قالبهای آسان است. ولی بعضی مواقع، غذا در گوشهها و کنارهها میچسبد.
- مناسب برای ماشین ظرفشویی. ولی یکبار شستن در آن ممکن است نتواند همه مواد را بشوید.
- برای خانههایی با فضای نگهداری اندک بسیار مناسب است، چون میتوان آن را تا کرد و کناری گذاشت.
معایب:
- رسانای ضعیف گرما هستند.
- غذاها رنگ قهوهای خوبی پیدا نمیکنند؛ این مسئله بسته به دستور پخت شما ممکن است خوب یا بد باشد.
- تمیز کردنشان میتواند پر دردسر باشد. با اینکه تقریبا هیچ چیز به ظروف سیلیکونی نمیچسبد، همیشه مقداری باقیمانده روی آن میماند که تمیز کردنشان ممکن است سخت باشد.
همانطور که میبینید، تصمیم در مورد انتخاب بهترین ظرف برای پخت غذا همیشه آنقدرها هم که فکرش را میکنید ساده نیست. از توصیههای بالا استفاده کنید تا بعضی از ابهامات را کنار زنید و هر بار به بهترین شکل غذایتان را تهیه بینید.
دیدگاهها
افزودن یک دیدگاه