نگهداری از ظروف آشپزی و شیرینیپزی نچسب
توسط پویانمهر
با استفاده از وسایل آشپزی و شیرینیپزی نچسب میتوانید غذاها و خوراکیهای بسیار با کیفیتی تهیه کنید، به شرط آنکه درست از آنها استفاده کرده و به خوبی از آنها نگهداری کنید. در اینجا چند قانون عمومی برای بهرهبرداری حداکثری از وسایل آشپزی نچسب به شما ارائه میدهیم، اما همیشه از تولید کننده محصولی جویا شوید تا آیا توصیه بخصوصی در مورد آن وسیله خاص دارد یه خیر.

پخت و پز و شیرینیپزی
قبل از اولین استفاده از ظروف آشپزی، آنها را با آب گرم و صابون شسته، خوب آبکشی کرده و با حوله پنبهای یا کتانی نرم کاملا خشک کنید. در قدیم روش معمول این بود که تمام سطح تابه یا قابلمه را به هر نوع روغن خوراکی آغشته کرده سپس کاملا تمیز میکردند، با این کار وسیله آشپزی اصطلاحات «آب بندی» شده و خاصیت نچسب بودن آن تضمین میشد. اما لازم نیست این کار را روی وسایل آشپزی نچسب انجام دهید.
وسایل آشپزی نچسب به نسبت وسایل آشپزی معمولی، در دمای پایینتر عملکرد بهتری دارند که با آزمون و خطا میتوانید بهترین وضعیت را بیابید. برای فهمیدن این موضوع، « آزمون کره » را توصیه میکنیم : ابتدا تابه را روی شعله متوسط رو به بالا حرارت دهید، سپس وقتی لبههای تابه آنقدر گرم شده که نتوان با دست آن را لمس کرد، یه قالب کره داخل تابه بیاندازید، اگر کره ذوب شد و قلقل کرد (حباب داد) حرارت مناسب است، ولی اگر کره به سرعت قهوهای شد و سوخت، حرارت خیلی زیاد است، تابه را تمیز کرده و دوباره با شعله کمتر امتحان کنید.
بزرگترین مزیت وسایل آشپزی نچسب این است که لازم نیست برای نچسبیدن و جدا شدن آسان غذا، از کره با روغن استفاده کنید، اما میتوانید برای بهتر شده طعم و بافت غذا به آن روغن اضافه کنید. این ظروف برای افرادی که مراقب وزن و سطح کلسترولشان بوده و غذاهایی مصرف میکنند که برای سلامت قلب مفید است، بهترین گزینه هستند. افشانههای مخصوص آشپزی بدون روغنی در بازار موجود است که برای استفاده در ظروف نچسب بسیار مناسب هستند. این افشانهها تضمین میکنند که غذا به آسانی از ظرف جدا شود – حتی تخم مرغ نیمرو – و هیچ کالری و چربی به غذا اضافه نمیکنند.
احتمالا مهمترین قانون وسایل آشپزی نچسب این است که هرگز نباید از وسایل فلزی (قاشق، چنگال، کفیر و ملاقه) روی سطح آنها استفاده کرد، چون بلافاصله پوشش این ظروف را خراب میکنند. در عوض از موادی مانند چوب، نایلون، پلاستیک، کائوچو و سیلیکون، و یا وسایلی که پوشش مخصوص سطوح نچشب دارند استفاده کنید. در هنگام پخت و پز هرگز غذا را با چاقو برش نزنید، زیرا قطعا به پوشش نچسب آسیب زده و ضمانتنامه کالا را نیز باطل میکند.
همچنین، تابههای نچسب را روی منقل یا در دما بالاتر از ۲۳۲ درجه سانتیگراد (۴۵۰ درجه فارنهایت) قرار ندهید زیرا دمای بسیار بالا به پوشش این وسایل صدمه میزند.
تمیز کردن و نگهداری
ظروف نچسبتان را تمیز نگه دارید تا همیشه عملکرد با کیفیتی داشته باشند. هر نوع پسمانده غذا یا روغن، در پخت بعدی سوخته و باعث چسبیدن غذا خواهد شد. باقیماندههای غذایی که دوباره پخته شدهاند قابل تشخیص نبوده و از بین بردن آنها بسیار سخت است، پس هر بار ظرف را با دقت و بطور کامل بشویید.
حتما قبل از شستن اجازه دهید ظرف کاملا خنک شود، غوطهور کردن تابه داغ در آب سرد ممکن است آن را تاب داده و برای همیشه خراب کند. ممکن است بخواهید برای راحتی ظروف آشپزی را در ماشین ظرفشوئی قرار دهید، اما این سختی را تحمل کنید و همیشه آنها را با دست بشوئید و از آب گرم و مایع ظرفشوئی مخصوص شستن دستی ظروف استفاده کنید. دمای بسیار بالای ماشینهای ظرفشوئی خانگی نه تنها ممکن است به پوشش نچسب ظروف صدمه بزند، بلکه ممکن است ضمانتنامه آن را نیز باطل کند. مراقب باشید که هرگز از پاک کنندههای خشن، مانند سفید کننده (وایتکس)، پاک کنندههای خورنده و ساینده و دیگر مواد شیمیایی، برای سطوح نچسب استفاده نکنید.
هرچند دقت و ظرافت در استفاده از این ظروف بسیار خوب است، اما میتوانید تودههای چسبیده غذا را با کمی تلاش و زحمت و با استفاده از یک حوله کوچک (چیزی شبیه به لیف حمام)، اسفنج، اسکاچ1 نایلونی یا اسفنجی که در تور نایلونی پیچیده شده، تمیز کنید. بسیار خوب است که عادت کنید هر ظرف را دو بار بشویید تا مطمئن شوید رد غذا و روغن یا کره از بین رفته و در پخت بعدی باقی نمانده و نخواهد سوخت. بسیار مهم است که هرگز از وسایل سایینده مثل سیم ظرفشوئی، برسهای زبر یا پدهای براق کننده استفاده نکنید زیرا این سطوح را مخدوش و خراب میکنند. همچنین هر ظرف را کاملا آبکشی و خشک کنید.
در نهایت، نگهداری2 دقیق نیز در طول عمر و عملکرد ظروف آشپزی نچسب، اهمیت دارد. اکثر تولیدکنندگان توصیه میکنند ظروف آشپزیتان را روی قفسه دیواری آویزدار نگهداری کنید و ظروف فاصله مناسبی از هم داشته باشند. اگر قفسه دیواری آویزدار ندارید، ظروف آشپزیتان را در یک کابینت گذاشته و بین هر کدام یک پارچه نرم – مانند پتوی بچه یا حوله خشک کردن ظروف – قرار دهید تا سطح نچسب ظروف را از تماس با فلز کف ظرف دیگر که به صدمه زده و آن را مخدوش میکند، محافظت کنید.
چه یک دست ظروف آشپزی گران قیمت تهیه کنید، چه یک تابه معمولی و ارزان، با استفاده و تمیز کردن و نگهداری دقیق و با حوصله، میتوانید طول عمر آن وسیله آشپزی نچسب را به شدت افزایش دهید.
1 در متن اصلی از scrubber به معنی ساینده یا تنظیف استفاده شده که از کلمه مصطلح تر اسکاچ استفاده شد.
2 منظور از نگهداری، ذخیره سازی یا انبار کردن است نه حفظ و نگهداری
دیدگاهها
افزودن یک دیدگاه